Formele de relief sunt variate de ses pana la dealuri colinare, comuna avand toate categoriile de teren:agricol, neagricol si vegetatie forestiera.
Comuna se invecineaza cu:
Comuna Faraoani are o populatie de 5785 de locuitori, cu 1653 de gospodarii, raspandite pe o suprafata de 3892 ha (din care 1624 arabil).
Actuala comună Faraoani este formată din două sate: Faraoani şi Valea Mare. Iniţial a existat un singur sat, anume Faraoani, aşezat la gura văii pârâului Valea Mare, în jurul bisericii din cimitirul de astăzi.
Această stare de fapt s-a prelungit până la sfârşitul secolului al XVIII-lea, când, datorită unor conjuncturi nefavorabile, de natură mai ales politică, vatra veche a satului a fost părăsită, formându-se două noi aşezări, una pe partea dreaptă a pârâului Valea Mare, pe vatra de astăzi a satului Faraoani, cealaltă în fundul văii pârâului Valea Mare, în vatra actuală a satului omonim, situaţie care persistă până în zilele noastre.
Cu toate acestea, vatra veche nu a fost total abandonată, aici rămânând atât biserica, cât şi cimitirul din jur, folosite deopotrivă de locuitorii celor două noi aşezări.
În documente, întâlnim începând cu sfârşitul secolului al XVII-lea, alături de toponimul Faraoani, altele noi, date de noii emigranţi ardeleni, ceea ce denotă amploarea numerică a acestora de vreme ce reuşesc să-şi impună noile denumiri. Aceste toponime sunt: Cacova (centrul satului Faraoani), Valea Mare ( Nagy Patak-Pârâul Mare), Valea Dragă, Magyaros, Costişa, toate cu corespondenţe transilvane.
În comuna Faraoani de astăzi există ca trupuri ale moşiei: Cacova Mare, Cacova Mică, Costişa (toate în satul Faraoani), respectiv: Valea de Jos, Valea de Sus, Valea Dragă, Valea Schitului (toate în satul Valea Mare).
Cum vi se pare noul site?