forex trading logo
 

Proiecte si investitii

Contact

Geografia

Formele de relief sunt variate de ses pana la dealuri colinare, comuna avand toate categoriile de teren:agricol, neagricol si vegetatie forestiera.

Comuna se invecineaza cu:

  • SUD:    com. Cleja;
  • NORD:  com. Nicolae Balcescu;
  • EST:     com. Tamasi;
  • VEST:   corn. Helegiu si Livezi.

Comuna Faraoani are o populatie de 5785 de locuitori, cu 1653 de gospodarii,  raspandite pe o suprafata de 3892 ha (din care 1624 arabil).

Actuala comună Faraoani este formată din două sate: Faraoani şi Valea Mare. Iniţial a existat un singur sat, anume Faraoani, aşezat la gura văii pârâului Valea Mare, în jurul bisericii din cimitirul de astăzi.

Această stare de fapt s-a prelungit până la sfârşitul secolului al XVIII-lea, când, datorită unor conjuncturi nefavorabile, de natură mai ales politică, vatra veche a satului a fost părăsită, formându-se două noi aşezări, una pe partea dreaptă a pârâului Valea Mare, pe vatra de astăzi a satului Faraoani, cealaltă în fundul văii pârâului Valea Mare, în vatra actuală a satului omonim, situaţie care persistă până în zilele noastre.

Cu toate acestea, vatra veche nu a fost total abandonată, aici rămânând atât biserica, cât şi cimitirul din jur, folosite deopotrivă de locuitorii celor două noi aşezări.

În documente, întâlnim începând cu sfârşitul secolului al XVII-lea, alături de toponimul Faraoani, altele noi, date de noii emigranţi ardeleni, ceea ce denotă amploarea numerică a acestora de vreme ce reuşesc să-şi impună noile denumiri. Aceste toponime sunt: Cacova (centrul satului Faraoani), Valea Mare ( Nagy Patak-Pârâul Mare), Valea Dragă, Magyaros, Costişa, toate cu corespondenţe transilvane.

În comuna Faraoani de astăzi există ca trupuri ale moşiei: Cacova Mare, Cacova Mică, Costişa (toate în satul Faraoani), respectiv: Valea de Jos, Valea de Sus, Valea Dragă, Valea Schitului (toate în satul Valea Mare).

 

Sondaj

Sunteti multumit(a) de actualul primar
 

Utilizatori Online

Avem 45 vizitatori online

Logare Utilizator

Ultimele articole